Over mij

Suzanne Eikenaar haptotherapieSe Touche, dat wat zich raakt of SE Touche, Suzanne Eikenaar raakt. Raken: daar draait het voor mij om in het leven. Me laten raken door het leven.

Als ik me laat raken, kan ik genieten van blijdschap, laten zien dat ik boos ben, schuilen als ik bang ben en huilen als ik bedroefd ben. Ik hoef niet te veinzen, terug te houden of te verstoppen. Ik mag zijn wie ik ben, me laten zien zoals ik wil, leven op mijn manier. Ik leef niet alleen in mijn hoofd, of vanuit mijn gevoel, maar maak er verbinding tussen. Ik luister naar de signalen van mijn lijf. Ik ben in contact met mezelf, ik voel hoe het met me gaat.
Als ik me laat raken door het leven om me heen, voel ik of ik ergens op af wil of niet. Ik merk wanneer ik open of sluit, contact wil maken of niet. Ik voel wat de omgeving met me doet en wat ik wil. Ik kan afstemmen. Ik weet wat ik nodig heb en wat ik kan geven. Ik voel wanneer ik vast loop of teveel investeer. Ik merk waar ik energie van krijg. Ik weet hoe ik in het leven sta, dat geeft vertrouwen. Vertrouwen in mijn draagkracht en veerkracht. Ik kan omgaan met tegenslag en genieten van het leven.

Sinds ik in aanraking ben gekomen met de haptonomie heb ik ervaren hoe het is om me echt te laten raken en te vertrouwen op mijn draagkracht en veerkracht. Die ervaring wil ik anderen ook graag meegeven vandaar mijn keuze voor de haptotherapie.
Ik heb een zeer diverse achtergrond, met een rode draad: verbinding. Dat begon tijdens mijn studie als communicatiedeskundige; hoe kom je met elkaar in verbinding, hoe communiceren we, hoe bereik je elkaar. Daarna als officier bij de Koninklijke Luchtmacht, een team een taak, in verbinding met elkaar bijdragen aan een veiligere wereld. En ook in het bedrijfsleven als manager, hoe komen teams weer met elkaar in verbinding om zo te komen tot een optimaal resultaat. Toen ik zwanger werd van onze zoon ben ik gestopt met werken, omdat ik voelde dat ik het prettig vond om me een tijdje voornamelijk aan mijn gezin te verbinden. Na de geboorte van onze dochter ben ik me gaan verdiepen in een nieuwe manier van verbinden. Ik heb opleidingen gedaan op het gebied van meditatie, advaita vedanta en ik ben Reiki Master. Uiteindelijk ben ik in aanraking gekomen met haptonomie. En dat paste me. De haptonomie combineert voor mij al mijn voorgaande ervaringen. Ik ben in Doorn aan de Academie voor Haptonomie opgeleid tot haptotherapeut. Bij het Haptonomisch Centrum Nederland heb ik me vervolgens nog bijgeschoold in zwangerschapsbegeleiding en relatietherapie.