Gaat het goed?

Hoe zorgen we ervoor dat het goed met ons gaat? Die vraag komt natuurlijk regelmatig voorbij in de praktijk, maar de laatste tijd steeds meer ook in mijn omgeving en privé. Want wanneer gaat het goed met ons, hoe bepalen we dat? Gaat het goed als we ons als samenleving aan de coronamaatregelen houden, als we gaan voor het nieuwe normaal van de 1,5 meter samenleving? Gaat het goed als we kunnen knuffelen zonder restricties, we weer op bezoek mogen in alle verzorgingshuizen en instellingen? Gaat het goed als we samen demonstreren tegen onrecht? Als we beelden van een sokkel trekken? Gaat het goed als het economisch belang voorop staat? Gaat het goed als we met zijn allen op het terras kunnen zitten? Als we weer in het buitenland op vakantie kunnen? Gaat het goed met ons als de zon schijnt en het bijna niet regent? En zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan.

Deze vragen zijn natuurlijk heel divers en raken bij mij iedere keer aan een ander stukje. Je kunt er op verschillende manieren naar kijken. Kijk je vanuit het algemeen belang, of kijk je vanuit persoonlijk belang? En wat is dan het beste voor het algemene belang? Daar zijn we het vaak niet helemaal over eens. Net als dat we er het ook niet over eens kunnen zijn wat nu het beste is voor het persoonlijk belang. Dat kan ons flink bezig houden. Helemaal als wat jij belangrijk vindt voor het algemeen belang gaat wringen met wat je belangrijk vindt vanuit persoonlijk belang en andersom.

Gustav Klimt, Der Kuss

Gaat het goed? Dat kun je ook persoonlijker benaderen. Gaat het goed als ik geen problemen heb? Gaat het goed als ik ’s ochtend meteen mijn bed uitspring? Als ik nog even luister naar mijn luie lijf? Als ik een veelbelovende carrière heb? Gaat het goed als ik me blij voel? Gaat het goed als het met mijn kinderen goed gaat? Als ik ergens boos van word en dat laat zien? Als ik wat kan betekenen voor de ander? Gaat het goed als ik kan uithuilen bij een vriendin?

Ook op deze vragen zijn verschillende antwoorden mogelijk. Je kunt er op verschillende manieren naar kijken. Je kunt op al deze vragen ja zeggen, maar tegelijk ook nee. Hier kan het gaan wringen als je innerlijke beweging niet overeenkomt met verwachtingen, dingen die gedaan moeten worden, overtuigingen, etc.

Of het goed gaat kun je op verschillende manieren benaderen. Je antwoord op de vraag kan op hetzelfde moment verschillen afhankelijk van de manier waarop je ernaar kijkt. Daarbij speelt altijd mee hoe jij je voelt. En je omgeving speelt daarin mee. De omgeving zoals die op het moment is, de omgeving waarin je je bevindt. Maar ook de indrukken van de omgeving waarin je bent opgegroeid.

Het is fijn als dat gevoel en de omgeving op elkaar zijn afgestemd. Zo niet dan levert dat bij mij gewiebel op. Bij voorbeeld bij het afstand houden: Ja ik wil de 1,5 meter afstand houden, maar ook mijn vriendin knuffelen als ze verdrietig is. Of waar ik vorige week over schreef: Ik wil luisteren naar mijn luie lijf, maar ook mijn man thuis laten komen in een opgeruimd huis. En vooral: Ik wil me vrij bewegen, maar voel me nu geremd.

Waar ik benieuwd naar ben: Hoe zijn jouw gevoel, je omgeving en de indrukken ervan, van invloed op jouw antwoord hoe het gaat? Hoe zorg jij ervoor dat het goed gaat? Moet je persoonlijk belang dan overeenkomen met het maatschappelijke belang? Moet je innerlijke beweging dan kloppen met wat de omgeving op dat moment verlangt? Hoe is dat voor jou?

Ik ben benieuwd. Hoe gaat het? Gaat het goed?

Pas goed op jezelf en iedereen om je heen.

Groet Suzanne

22 juni 2020