Huidhonger. Een term die inmiddels niet meer onbekend is. Hij duikt tegenwoordig regelmatig op in allerlei berichten in de media. Nu we elkaar niet meer mogen aanraken loop je kans op huidhonger. Hoe staat het met jou? Word je nog aangeraakt? Hoe word je aangeraakt? En wat is nu huidhonger en heb jij daar ook last van?
Natuurlijk missen we het allemaal. De hand die we elkaar geven, een high five, boks of zoenen bij begroeting. Even een hand op iemands arm of schouder leggen. Dicht bij elkaar zijn. De omhelzing, de knuffel, de kus. Levert dit gemis dan meteen huidhonger op? Bij huidhonger gaat het wel om gemis aan aanraking. Het gaat over het missen van echt aangeraakt worden. En met echt aangeraakt worden bedoel ik de aanraking die je doet voelen dat je er mag zijn, dat je voelt dat je oké bent zoals je bent.
Wanneer voel je dat nu? Dat kan enorm verschillen. Wat komt daar eigenlijk bij kijken? Voel je daar wel eens bewust naar? Want je merkt het echt wanneer iemand je affectief aanraakt. Met affectie, met de intentie jou te zien en te laten voelen dat jij mag zijn wie je bent. Zo kan het zijn dat een hand krijgen van de een, veel fijner voelt dan een knuffel van de ander. Het zit hem dus niet altijd in de soort aanraking, maar in de manier waarop je aangeraakt wordt.
Doordat we ons nu zo bewust worden van aanraken of eigenlijk vooral van het feit dat we niet meer aan mogen raken, kun je je ook bewuster worden van het gemis. Niet het gemis van die standaard hand, maar vooral dat gemis van het echte contact. En dat contact maken, dat laten zien en voelen aan de ander, ik mag je, ik vind je aardig, ik vind je lief, ik ben graag bij je, doen we dus vaak via aanraken. Soms heel bewust, maar vaak ook onbewust.
De meeste van ons hebben gelukkig mensen om hen heen die hen op deze manier aanraken. Helaas zijn er ook veel mensen die dat affectieve aanraken moeten missen. Dat kan zijn omdat je alleen bent en niemand om je heen hebt. Maar het kan ook als er niemand in je omgeving is die je op de juiste manier aanraakt. En soms word, of ben je, helemaal verkeerd aangeraakt. Dan doet een aanraking pijn, geeft een aanraking een afkerend gevoel, onrust of angst. Dan kan het best dat je weg beweegt bij aanraking.
Hoe je aangeraakt wordt doet er dus toe. En als je daarin tekort komt, ga je er naar verlangen. Daar krijg je huidhonger van. Je voelt je lijf hunkeren naar aanraking. Dat kan er altijd zijn, maar nu in deze tijden van corona kan het heftiger zijn, omdat alle aanraking wegvalt. Ook kan het zijn dat je voldoende en op de juiste manier aangeraakt wordt, maar dat je het af en toe voelt. Namelijk op het moment dat je niet iedereen die je liefhebt, die je graag mag, waar je je nabij aanvoelt, mag aanraken. Dan kun je ineens bewust worden van dat gevoel, van die hunkering.
En dan, hoe ga je om met die hunkering? Dat is voor iedereen verschillend. Maar hoe doe jij dat? Ik nodig je uit daar eens naar te voelen. En wat als je weer mag aanraken, hoe gaat het dan? Als vanouds? Of ben je toch wat huiverig of bang om aan te raken en aangeraakt te worden? Voel daar maar eens naar om te ontdekken wat voor effect het op je heeft en op het stillen van je honger.
Pas goed op jezelf en iedereen om je heen.
Groet Suzanne
18 mei 2020