Afstand

Steeds meer besmettingen met COVID-19. Met zijn allen hebben we nog meer fysieke afstand van elkaar genomen en wordt er steeds meer en herhaaldelijk opgeroepen dat te doen. Gisteren zelfs met een NL-alert. Hoe is dat voor jou? Hoe ga je om met die afstand? 

Sommigen vinden het wel prettig om even weg te zijn uit alle sociale contacten en ontdekken dat er eigenlijk ook druk wegvalt nu de agenda ineens een stuk leger is. Anderen vinden het vreselijk om niet even gezellig bij ouders, familie of vrienden langs te kunnen en bedenken hele innovatieve manieren om toch contact te kunnen hebben. Soms voelt iemand zich schuldig en werkt er hard aan om toch zo goed mogelijk het contact in stand te houden. 

Het maakt natuurlijk ook verschil met hoeveel mensen je thuis bent. Ben je alleen of met je partner of heb je ook nog kinderen of anderen thuis? Voor de een is het heel fijn thuis te zijn, alleen of juist met iedereen om zich heen. Bij de ander geeft het extra druk of spanning. Voor de een wordt het rustiger of een beetje eenzaam, voor een ander betekent het ineens meer werk en drukte. Soms wisselt het ook per dag of per moment. De een is de hele dag thuis, omdat er niet of vanuit thuis gewerkt wordt. De ander moet iedere dag de deur uit om te gaan werken. De afstand en de beleving van afstand verandert iedere keer en ook de noodzaak tot het nemen er van.

Afstand houden kan letterlijk, daar worden we nu dagelijks op gewezen. Op dit moment is dat erg van belang. Maar afstand houden doe je ook in je lijf, je trekt je terug en neemt zo afstand van de ander en soms zelfs van jezelf. Nu het zo gaat over afstand houden kun je ook weer eens bij je zelf te raden gaan over hoe jij dit doet. Hoe ga je om met afstand en nabijheid? Naar de ander en naar jezelf? 

Fysieke afstand hoeft niet te betekenen dat we ook gevoelsmatig afstand moeten nemen. Soms is afstand nodig, ook gevoelsmatig. Maar neem geen afstand van jezelf. Blijf in contact met jezelf en voel van daar uit wat (gedwongen) afstand tot de ander zowel fysiek als gevoelsmatig met je doet. 

Pas goed op jezelf en iedereen om je heen.

Groet Suzanne

23 maart 2020