Contact

Contact is iets dat iedereen nodig heeft. Voorop staat daarbij natuurlijk het contact met jezelf, maar ook contact met de ander heb je nodig. Hoe maak je contact? Dat doe je met je zintuigen. Met je tast, je raakt aan, voelt de ander, de omgeving om je heen. Met je ogen, je kijkt naar iets of iemand of leest haar mail :-). Met je oren hoor je het geluid om je heen. Met je neus ruik je, je neemt de geuren waar en met je mond en tong proef je. Dat doe je voortdurend, daar ben je je eigenlijk vaak helemaal niet bewust van. Soms wel: je handen tasten in je zakken op zoek naar iets. Of je raakt iemand liefkozend aan. Je hoort fluiten en luistert waar het geluid vandaan komt, je ogen speuren de tuin af op zoek naar de bron van het gefluit, een merel of een roodborstje. Je zet je favoriete muziek op, kijkt naar kunst. Je stapt de bakker binnen en snuift de geur van vers gebakken brood op. Je ruikt even aan die bloem. Je neemt een hap van je lievelingseten en proeft heel bewust alle smaken in je mond. 

Word je maar weer eens bewust van al je zintuigen, Wanneer tast je bewust, voel je echt? Wanneer spits je je oren en luister je? Wat komt er in je blikveld dat je volgt met je ogen en dat je aandacht trekt? Welke geur waait daar voorbij en wat roept dat bij je op? Kauw je alleen of proef je ook echt? Welke gevoelens, emoties en bewegingen roepen die zintuigen bij je op? Je zult ook merken dat ze allemaal voortdurend samen werken. Al die zintuigen bij elkaar zorgen voor input in je lijf. Ze vertellen je iets over jezelf en over je omgeving en wat die omgeving met je doet. Ze vertellen hoe jij met je jezelf, je omgeving en de anderen in die omgeving in contact staat. 

Als je daar bewust naar voelt, kijkt, hoort, ruikt en proeft levert je dat wat op. Je gaat ontdekken wat het je brengt en of je er naar toe wilt bewegen of juist van af. Met wat en wie je in, of juist uit, contact wilt zijn en de diversiteit aan mogelijkheden die we daar voor hebben. Waardevol. Helemaal nu de mogelijkheid van fysieke nabijheid er niet altijd is en je niet direct iemand kunt aanraken. 

Je kunt op verschillende manieren contact maken of verbreken. En je heel bewust openen en laten raken door het contact. Loop ook maar eens na wanneer je in je leven door iemand of iets geraakt werd. Op welke manier gebeurde dat? En hoe heeft je dat be├»nvloed of hoe be├»nvloedt je dat nog steeds? Maar mijn uitnodiging ligt vooral in het nu. Tast, zie, hoor, ruik, proef. En voel wat dat met je doet en hoe je er contact mee maakt. Dat start met jouw zintuigen, in jezelf en van daaruit naar de ander. 

Pas goed op jezelf en iedereen om je heen.

Groet Suzanne

30 maart 2020