Haptotherapie

Haptonomie: Leer van de tast

Haptotherapie is gebaseerd op de haptonomie. Haptonomie betekent letterlijk de leer van de tast. Wij zijn als mens in staat om te tasten met ons lijf, daar haal je informatie uit. Warm , koud, hard, zacht, maar ook prettig of niet. Als mens kunnen we ons bewust zijn van wat we voelen en wat dat met ons doet. De haptonomie houdt zich bezig met dat gevoelsleven. In de haptonomie gaan we er vanuit dat ieder mens naast rationele bestaansbevestiging – voelen dat je bestaat – tevens affectieve zijnsbevestiging – voelen dat je goed bent zoals je bent – nodig heeft, om je te kunnen ontwikkelen tot een geïntegreerd, volledig en jezelf waardevol voelend mens.

Affectieve bevestiging

Dat voelen dat je goed bent zoals je bent ontwikkel je in contact met mensen om je heen, die je affectief bevestigen. Net zoals je leert lopen en praten, leer je voelen wat goed voor je is en wat niet en dat jij er als mens toe doet. Soms is dat wat verstoord of ben je het gevoel wat kwijtgeraakt. Je staat niet meer stil bij; wat doet dit allemaal met mij, wat is goed voor mij. Je tast niet meer of niet voldoende, niet naar jezelf en niet naar de omgeving om je heen.

Bewustwording

Daar gaan we mee aan de slag, zodat je weer bewust wordt van je aangeboren vermogens. Je vermogen om te voelen. Je vermogen om je gevoel te laten samen werken met je verstand. Je vermogen om je gevoel te volgen zodat je de dingen doet die bij je passen en die je energie geven. Je vermogen om je af te stemmen op je omgeving en op de ander.

Positieve werking van (aan)raken

De positieve werking van (aan)geraakt worden, speelt daarbij een belangrijke rol. Doordat je je zelf laat raken, kom je beter in je vel te zitten. Je krijgt ruimte om te bewegen, word je weer bewust van hoe je beweegt en wat dat met je doet. Met jou maar ook met de ander. Ik begeleid je naast gesprekken en ervaringsgerichte oefeningen, ook met behulp van aanraken.

Wil je weten bij wat voor soort hulpvragen haptotherapie helpend kan zijn kijk dan even onder het kopje wanneer/bij welke vragen.